Australian Cobberdog
16739
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16739,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-29.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

I januari 2012 erkändes  The Australian Cobberdog som en ny ras under utveckling.

Även om Australian Cobberdog har sitt ursprung i den Authentiska Australiensiska Labradoodlen så är det i dag en egen ras. Det är viktigt att poängtera att en Authentic Austarlian Labradoodle/ Australian Cobberdog inte bara är en labrador och pudel mix , det är MYCKET mer än så.

Grundarna som utveckalt rasen , Tegan Park och Rutland Manor’s Avel och forskningscentrum i Australien har ägnat mer än 30 års utveckling av denna underbara nya ras .

Historien i korthet

Historien började i slutet på 80-talet i Australien, när en organisation för servicehundar fick förfrågan om en service/hund som var allergivänlig. Man började med den första korsningen labrador och storpudel och det visade sig att några individer ur dessa första kullar faktiskt inte påverkade astmatiker och allergiker. Det var dock väldigt oförutsägbart vilka valpar som skulle ha de bra egenskaperna, men man såg ändå en potential i en ny ras.

Därefter tog Rutland Manors och Tegan Park vid och blandade in fler raser. Man gjorde ett noggrannt urval baserat på just allergivänligheten och det läraktiga och trivsamma lynnet som den första generationen hade visat. De raser som till en början blandades in förutom labrador och pudel i alla storlekar var Irlänsk vatten spaniel, Amerikansk och Engelsk cocker spaniel.

Från Labradoodle till Cobberdog

Den nya rasen man då hade avlat fram fick namnet Australian Service Dog (ASD Australian labradoodle). Varje ny ras som blandades in var noga övervägd och tittade framförallt på egenskaper som lynne/ temprament, päls som inte fäller och läraktighet. Att man har blandat in så många olika raser beror på att man strävat mot att avla bort vissa rastypiska problemområden samt att man velat utöka genbanken och förhindra en alltför stor procent inavel. 2004 valde Rutland Manor att föra in en Irish softcoated wheaten terrier framförallt för att ”lyfta” öronen i ett försök att minska problem som rasen har med öroninfektioner. Ett arv från pudeln är just håriga hörselgångar som har en tendens att skapa öroninfektioner.

Den nya rasen har fått stor utbredning i framförallt USA och Australien och det ställs stora krav på uppfödare av den äkta australiensiska labradoodlen för att bevara, utveckla och förbättra grundlinjerna och att kunna få den till en erkänd ras.

Läs mer om historien och rasen på http://www.australian-cobber-dogs.com/index.html eller på http://www.rutlandmanor.com/index.html som är grundarnas egna sidor.

Rasstandard i korthet

Australian Cobberdog  finns i tre olika storlekar, Mini (10-15 kg och 30 – 42 cm), Medium (15-19 kg och 43-52 cm)och Standard (20-40 kg och 53- 60 cm).

Pälsen kan vara av tre olika typer fleece, wool och curly. En australiensisk labradoodle fäller inte sin päls mer är som vi människor att den tappar enstaka hårstrån. Den finns i en mängd färger så som Chokladbrun,Cream, Aprikos, Svart, Vit och silver, en del även två färgade även om det är ovanligt.

Australian Cobberdog kännetecknas även av sin intuitiva blick och sin tillgivenhet. Den är trygg, social, glad och saknar helt aggressivt temprament. Den kännetecknas även av sin rörelse, som om de svävar i luften. Läs mer på internationella Cobberdog organistaionens hemsida AIACC